ΑΦΟΙ ΦΟΥΡΛΕΜΑΔΗ Ο.Ε

Ελαιοτριβείο-Τυποποιητήριο

  1. Οι ελιές μας
  2. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιολαδό μας
  3. Το φρέσκο εξαιρετικό παρθένο ελαιολαδό μας
  4. Οι ελιές μας
  5. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιολαδό μας

Ελαιόλαδο

 

Η ελιά... ένα αρχαίο σύμβολο αφθονίας, δόξας και ειρήνης που για αιώνες δίνει στον άνθρωπο τους πολύτιμους καρπούς της, τις ελιές και φυσικά… το ελαιόλαδο! Στην αρχαία Ελλάδα ο Όμηρος αποκάλεσε το ελαιόλαδο ως " υγρό χρυσάφι "

 

 


ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

 

-ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-

Η ανώτερη και πιο φυσική κατηγορία ελαιολάδου με τέλειο άρωμα και γεύση. Η οξύτητά του δεν ξεπερνά τα 0.8%. Έχει έντονη φρουτώδη γεύση και άρωμα φρεσκοκομμένου καρπού ελιάς. Παράγεται μόνο με μηχανικές μεθόδους.


-ΑΓΟΥΡΕΛΑΙΟ-

Είναι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο παραγώμενο απο άγουρες ελιές. Έχει φρουτώδη, πικάντικη οσμή και χαρακτηριστική πικρή γεύση. Παράγεται μόνο με μηχανικές μεθόδους


-ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-

Φυσικό ελαιόλαδο με ευχάριστη γεύση και άρωμα. Η οξύτητά του δεν ξεπερνά τα 2.0%. Παράγεται μόνο με μηχανικές μεθόδους


-ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-

Αποτελείται απο εξευγενισμένα ελαιόλαδα και παρθένα ελαιόλαδα. Τα εξευγενισμένα (ραφινέ) ελαιόλαδα είναι λάδια, χαμηλής ποιότητας που έχουν υποστεί κάποια επεξεργασία


-ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟ-

Είναι το λάδι που προέρχεται απο τον πηρήνα της ελιάς (κουκούτσι) και που εχει υποστεί επεξεργασία

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ


Συλλέγονται οι ελιές από τους αγρούς και μεταφέρονται στο ελαιοτριβείο. Γίνεται έλεγχος στην ποιότητα και ποσότητα της ελιάς. Στη συνέχεια οι ελιές περνάνε από το αποφυλλοτήριο το οποίο απομακραίνει φύλλα και κλαδιά. Μετά πλένονται με νερό ώστε να απομακρυνθούν όλες οι βρωμιές και ξένες ύλες που μπορούν να αλοιώσουν την ποιότητα του ελαιολάδου.

Οι ελιές ζυγύζονται εν συνέχεια και καταχωρείτε στο σύστημα.
Στην επόμενη φάση οι ελιές προχωρούν μέσα σε έναν ανοξείδωτο σπαστήρα, ο οποίος τεμαχίζει την ελιά μαζί με τον πυρήνα, μετατρέποντας τη σε μία πάστα. Αυτό το στάδιο είναι πολύ σημαντικό γιατί το μέγεθος των μικροτεμαχίων και η υφή της πάστας μπορούν να αλλάξουν την ποιότητα του ελαιολάδου. Μετά οι ελιές μπαίνουν ανάλογα με την ποιότητά τους σε ένα μεγάλο σιλό περιμένοντας την άλεση. Αφού οι ελιές έχουν κατηγοριοποιηθεί μπαίνουν στης γραμμές παραγωγής για την υπόλοιπη διαδικασία.

Αυτή η πάστα ελιάς μεταφέρεται σε μεγάλα ανοξείδωτο δοχεία για μάλαξη, τους μαλακτήρες. Οι μαλακτήρες εκτός από την ανάδευση, επιπλέον θερμαίνουν ελαφρά την ελαιοζύμη για να διευκολυνθεί η διαδικασία διαχωρισμού του ελαιολάδου στο επόμενο στάδιο. Να σημειωθεί ότι η θερμοκρασία της ελαιοζύμης σε καμμία περίπτωση δεν υπερβαίνει τους 27C, αναγκαίο στοιχείο για την παραγωγή υψηλής ποιότητας ελαιολάδου, πραγματικής ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΝ ΨΥΧΡΩ.

Μετά από περίπου 45 λεπτά η πάστα ελιάς είναι έτοιμη για το επόμενο βήμα. Στον διαχωριστήρα, η σάρκα και ο πυρήνας της ελιάς διαχωρίζονται από το λάδι.

Ο διαχωρισμός μπορεί να γίνει με εξαγωγή τριών φάσεων (λάδι-νερό-στερεά) ή με εξαγωγή δύο φάσεων (λάδι –υγρά στερεά). Χρησιμοποιούμε την εξαγωγή δύο φάσεων καθώς έτσι εξοικονομούμε νερό (εξοικονόμηση 1.000 λίτρων νερού για 1.000 λίτρα ελαιολάδου) και επιπλέον το λάδι είναι πιο υγιεινό καθώς σημαντικές πολυφαινόλες δεν ξεπλένονται με το νερό. Σε αυτό το στάδιο το ελαιόλαδο που προκύπτει είναι ένας συνδυασμός λαδιού και λίγου ιζήματος από τα κατάλοιπα του ελαιολάδου.
Το τελικό στάδιο διαχωρίζει αυτά τα δύο στοιχεία αφήνοντας μόνο το φυσικό ελαιόλαδο , έναν αγνό και φυσικό χυμό φρούτου που μεταφέρεται σε δεξαμενές φύλαξης και περιμένει την εμφιάλωση.

- ΕΞΑΓΩΓΗ ΕΝ ΨΥΧΡΩ -

"Ελαόλαδο ανωτέρας κατηγορίας που παράγεται απ’ευθείας από ελιές και μόνο με μηχανικές μεθόδους"